Robotgräsklippare

Vad är en robotgräsklippare?

En robotgräsklippare är en maskin som är självgående och klipper gräsmattor precis som en vanlig gräsklippare. Den stora skillnaden är att maskinen är helt automatiserad och den behöver ingen mänsklig kraft för att navigera sig runt ett avgränsat område där man vill att den ska klippa gräset. Ett annat ord som används för att beskriva samma typ av maskin är automover. Automower är dock Husqvarnas sortiment utav robotgräsklippare. Ordet är inspirerat från det engelska språket men har idag blivit kutym att använda även i Sverige. Robotgräsklipparen har funnits ganska länge i Sverige och tekniken utvecklas ständigt. Idag finns det maskiner i många olika utformningar och det finns maskiner som klarar av att även klippa i sluttningar och lutningar.

 

Hur fungerar robotgräsklipparen?

Den robotgräsklipparen, eller automowern, fungerar helt självgående med en förutsättning. Man gräver ner en slinga i gräset som avgränsar ett område där man önskar att maskinen ska klippa gräset. Denna slinga är ofta en tunnare kabel som utger svaga radiosignaler. Dessa radiosignaler kan gräsklipparen uppfatta och maskinen går aldrig utanför slingan. Själva tekniken för att klippa gräset ser nästintill likadan ut för en robotgräsklippare som för en vanlig gräsklippare. Det finns roterande knivblad på undersidan av maskinen som klipper gräset. Ofta går det att ställa in hur kort man vill att maskinen ska klippa gräset. Det brukar vara så lätt som att lossa på en mutter och sedan flytta ner bladen till en önskad höjd.

 

Batteri

Robotgräsklippare drivs med hjälp av ett uppladdningsbart batteri. Med hjälp av en laddstation kan man ladda maskinen och ofta känner maskinen själv av när batteriet börjar ta slut. Med hjälp av en huvudkabel kan den automatiska gräsklipparen hitta tillbaka till laddstationen helt själv.

 

Vad kostar en automatisk gräsklippare?

Eftersom den tekniska utveckligen av automatiska gräsklippare har gått väldigt snabbt har även priserna pressats. När robotgräsklipparen lanserades och var helt ny på den svenska marknaden var det många som upplevde maskinen som väldigt dyr. Idag har priserna kommit ner på en lagom nivå och många villaägare väljer att köpa en robotgräsklippare för att spara tid och för att slippa klippa gräset manuellt. Det finns många olika tillverkare av automatiska gräsklippare och det finns även många olika modeller.

 

Pris

Om man bara har en liten gräsmatta finns det alternativ som är väldigt prisvärda och behöver inte vara så jättedyra. I regel brukar priserna stiga något om man har behov av en robotgräsklippare som klarar av att klippa en väldigt stor yta. Oavsett om man behöver en maskin för en stor gräsmatta eller för en lite mindre gräsmatta finns det en automover som passar. Många som har införskaffat sig en robotgräsklippare upplever det som en väldigt prisvärd maskin. Den är väldigt lätt att installera och man kan spara många timmar när man slipper gå runt och klippa gräset med en vanlig gräsklippare. För att hitta rätt gräsklippare för just din gräsmatta så är det absolut enklast att fråga oss. Vi hjälper dig med alla dimensioner och frågor du har. Välkommen till Kristianstad Park & Trädgård.

Robotgräsklippare, Automower Husqvarna