Åkgräsklippare

Vad är en åkgräsklippare?

En åkgräsklippare kan beskrivas som en gräsklippare som det går att sitta på när man kör den. Utformningen på gräsklipparen kan se lite annorlunda ut från modell till modell. Den vanligaste utformningen är att den liknar ett mindre fordon med fyra hjul, en mindre stol samt en ratt. På undersidan av maskinen finns det, precis som på en vanlig gräsklippare, roterande knivblad som hela tiden roterar i ett snabbt tempo för att kunna beskära gräset. På vissa maskiner sitter de roterande knivarna precis under förarstolen och på andra maskiner sitter de roterande knivarna framför själva fordonet. Det finns fördelar med de båda olika lösningarna och de brukar användas vid lite olika tillfällen.

 

Användningsområden

Det vanligaste användningsområdet för en åkgräsklippare är när man behöver beskära en stor gräsyta. Arbetet med att klippa gräset blir betydligt enklare och effektivare än med en mindre gräsklippare man använder för hand. Beroende på vilken modell man använder sig av kan klippbredden också variera. Det vanligaste spannet för klippbredden för en åkgräsklippare är ungefär 85 till 125 centimeter. För privatpersoner är denna typ av gräsklippare väldigt populär eftersom det effektiviserar arbetet med att underhålla gräsytan samt att det är ett väldigt behagligt sätt att arbeta på.

 

Olika typer av åkgräsklippare

Gräsklipparna finns i många olika modeller och utformningar. Exempelvis så finns det maskiner som är tvåhjulsdrivna eller fyrhjulsdrivna. Nackdelen med att ha en tvåhjulsdriven gräsklippare är att det kan skapas slitningar och skador på gräsmattan om hjulen skulle börja slira. Därav kan en fyrhjulsdriven gräsklippare vara att föredra om man är rädd om sin gräsmatta. Som tidigare nämnt finns det maskiner med olika bredd på klippbredden. Ju bredare det måttet är, desto snabbare kommer det gå att beskära hela ytan. En åkgräsklippare drivs vanligen på bensin och det är viktigt att man tömmer hela tanken om man ska ställa av maskinen under vintertid. De flesta olika typer av modeller har även ett batteri som bör kopplas bort under vintern. Annars kan det vara svårt att få igång fordonet efter vintern när man ska ta fram sin gräsklippare till våren.

 

Prisnivå

Med dagens snabba teknikutveckling har även priserna på en åkgräsklippare minskat något. Beroende på vilken modell man väljer så skiljer sig också priset. Men det är även andra faktorer som spelar roll så som styrkan på motorn och hur stor klippbredd maskinen har. Om gräsklipparen underhålls på ett bra och korrekt sätt har maskinen en väldigt lång livstid. I denna jungel av olika typer av åkgräsklippare så finns vi på Kristianstad Park & Trädgård här för att hjälpa dig att hitta rätt för just dig och dina behov. Välkommen in till oss.

Åkgräsklippare Jonsered